Blog

Wat is het verschil tussen een psycholoog en een psychiater?

Ben je ooit in de war geweest over het verschil tussen een psycholoog en een psychiater? Het is begrijpelijk, want hoewel ze beiden werkzaam zijn op het gebied van geestelijke gezondheidszorg, hebben ze verschillende rollen en benaderingen. Een psycholoog richt zich voornamelijk op het bieden van therapie en begeleiding, terwijl een psychiater zich bezighoudt met zowel therapie als medicatiebeheer. Laten we dieper ingaan op hun opleidingsachtergrond, behandelbenaderingen, duur en intensiteit van behandeling en focusgebieden om het verschil beter te begrijpen.

Opleidingsachtergrond van psychologen enpPsychiaters

Psychologen en psychiaters hebben verschillende opleidingsachtergronden, wat hun benadering van geestelijke gezondheidszorg beïnvloedt. Psychologen volgen een universitaire studie psychologie en kunnen zich specialiseren in verschillende therapeutische richtingen. Ze bieden gesprekstherapieën en gebruiken technieken zoals cognitieve gedragstherapie om mensen te helpen bij het omgaan met emotionele problemen. Psychiaters daarentegen zijn artsen die na hun geneeskundeopleiding een specialistische opleiding tot psychiater volgen. Ze hebben de bevoegdheid om medicatie voor te schrijven en combineren dit vaak met psychotherapie. Dus terwijl een psycholoog gericht is op therapie, kan een psychiater zowel therapie als medicatiebeheer bieden. Heb je specifieke behoeften of zoek je naar een diagnose? Dan kun je terecht bij een psychiater in Zeist voor verdere evaluatie en behandeling.

Behandelbenaderingen bij psychologen en psychiaters

Psychologen en psychiaters hanteren verschillende behandelbenaderingen. Psychologen richten zich voornamelijk op gesprekstherapieën, waarbij ze gebruik maken van technieken zoals cognitieve gedragstherapie. Ze helpen mensen omgaan met emotionele problemen en werken aan gedragsverandering. Psychiaters daarentegen combineren vaak therapie met medicatiebeheer. Als arts hebben zij de bevoegdheid om medicatie voor te schrijven en kunnen zij een breder scala aan behandelingsopties bieden. Het is belangrijk om te weten dat beide professionals samenwerken om de best mogelijke zorg te bieden aan hun patiënten, waarbij ze hun unieke expertise combineren voor een holistische benadering van geestelijke gezondheid.

Duur en intensiteit van de behandeling

Als het gaat om de duur en intensiteit van de behandeling, kunnen psychologen en psychiaters verschillende benaderingen hebben. De duur van een therapie bij een psycholoog kan variëren, afhankelijk van de specifieke behoeften en doelen van de persoon die in behandeling is. Het kan gaan om korte- of langetermijntherapie, waarbij regelmatige sessies plaatsvinden gedurende een bepaalde periode. Psychiaters daarentegen kunnen zowel kortdurende als langdurige behandelingen bieden, waarbij medicatiebeheer ook een rol kan spelen. Het is belangrijk om te bespreken wat voor jou het beste werkt en welke aanpak het meest geschikt is voor jouw situatie. Bij Invivo Clinics kun je terecht voor professionele hulp en advies op maat, ongeacht de duur en intensiteit van de behandeling die nodig is.

Focusgebieden van psychologen en psychiaters

Psychologen en psychiaters hebben verschillende focusgebieden binnen de geestelijke gezondheidszorg. Als het gaat om psychische klachten zoals paniekaanvallen, depressie, burn-out of persoonlijkheidsproblematiek, kunnen beide professionals hulp bieden. Psychologen zijn gespecialiseerd in therapieën en begeleidingstechnieken om mensen te helpen bij het omgaan met emotionele problemen. Psychiaters daarentegen kunnen naast therapie ook medicatiebeheer bieden als onderdeel van hun behandeling. Het is belangrijk om de juiste zorgverlener te kiezen die past bij jouw specifieke behoeften en voorkeuren. Bij twijfel kun je altijd advies vragen aan je huisarts of een professional in de geestelijke gezondheidszorg.


Hoe vergelijk ik mijn zorgverzekering als een pro?

Het is weer tijd om te praten over onze favoriete onderwerp: zorgverzekeringen! Nee, ik hoor je al denken: “Wat is er nou zo leuk aan zorgverzekeringen?”. Nou, helemaal niets eigenlijk. Maar wat wel leuk is, is het besparen van geld op je zorgpremie! Daarom gaan we het hebben over hoe je jouw zorgverzekering als een pro kunt vergelijken.

Hoe werkt het vergelijken van zorgverzekeringen?

Voordat we beginnen, laten we even kort bespreken hoe het vergelijken van zorgverzekeringen werkt. Het is eigenlijk heel simpel. Je vergelijkt verschillende zorgverzekeringen op basis van de dekking en de prijs. Zo kun je erachter komen welke zorgverzekering het beste bij jou past.

1.      Gebruik een vergelijkingswebsite

Het makkelijkste en snelste manier om jouw zorgverzekering te vergelijken is door gebruik te maken van een vergelijkingswebsite. Je hoeft alleen maar je gegevens in te vullen en de website zoekt de beste zorgverzekeringen voor jou uit. Poliswijzer.nl is een goede website om te beginnen met vergelijken.

2.      Bekijk de dekking

Een belangrijk aspect van het vergelijken van zorgverzekeringen is het bekijken van de dekking. Het is belangrijk om te weten welke zorgkosten gedekt worden en welke niet. Zo kom je niet voor verrassingen te staan wanneer je zorg nodig hebt. Let ook op de hoogte van het eigen risico. Hoe hoger het eigen risico, hoe lager de zorgpremie.

3.      Vergelijk de prijzen

Natuurlijk willen we allemaal zo min mogelijk betalen voor onze zorgverzekering. Daarom is het belangrijk om de prijzen van verschillende zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken. Let wel op dat de goedkoopste optie niet altijd de beste optie is. Het kan zijn dat de dekking minder uitgebreid is of dat de service minder goed is.

4.      Lees reviews

Wil je er zeker van zijn dat je de juiste keuze maakt? Lees dan reviews van andere gebruikers. Zo kom je erachter hoe anderen hun zorgverzekering ervaren en kun je een weloverwogen keuze maken.

Zo, dat was het dan! Je weet nu hoe je jouw zorgverzekering als een pro kunt vergelijken. Door gebruik te maken van een vergelijkingswebsite, de dekking te bekijken, de prijzen te vergelijken en reviews te lezen, kun je erachter komen welke zorgverzekering het beste bij jou past. Dus waar wacht je nog op? Vergelijk hier je zorgverzekering en bespaar op je zorgpremie!


Het belang van medische stoelen en meubilair voor de zorg

De veiligheid en het comfort van medisch personeel en patiënten is erg belangrijk. Daarom zijn er steeds nieuwe ontwikkelingen op het gebied van medisch meubilair. Met meubels als medische stoelen, medicatiewagens en kamerschermen kan een verpleegkundig team ervoor zorgen dat volwassenen en kinderen medicijnen of een behandeling kunnen krijgen op een manier die comfortabel verloopt. Goede medische meubelen vergroten het werkgemak van de zorgmedewerkers en maken het verblijf van een patiënt comfortabeler. We vertellen hier meer over een aantal onmisbare meubels voor ziekenhuizen en instellingen.

Medische behandelstoelen en onderzoeksbanken

Een patiënt die in het ziekenhuis verblijft of voor een dagbehandeling komt, heeft een comfortabele plek nodig om te zitten of te liggen tijdens de behandeling. Of het nu gaat om chemotherapie, nierdialyse of een bloedafname, de nieuwste medische stoelen zorgen voor een optimaal comfort voor degene die erin plaatsneemt. Dankzij de verstelmogelijkheden voor de gewenste positie van de patiënt, kan de verpleging de benodigde medische handelingen makkelijker uitvoeren en efficiënter werken. Zo zijn er therapeutische en relaxstoelen die speciaal geschikt zijn voor mensen die veel moeten zitten of zeer hulpbehoevend zijn.

Speciale stoelen en medicatiewagens

Voor elke zorgvraag is een geschikte stoel verkrijgbaar. Zo zijn er stoelen met brede armleuningen die speciaal geschikt zijn voor kraamafdelingen. Ook borstvoedingsstoelen die stimuleren dat moeders op een comfortabele manier borstvoeding kunnen geven zijn erg populair. Bariatrische stoelen zijn weer speciaal geschikt voor mensen met zwaarlijvigheid. Verder zijn er natuurlijk patiëntenstoelen met afmetingen die geschikt zijn voor de behandeling van kinderen die in een ziekenhuis moeten verblijven.

Moeten de patiënten die in bed, in een behandelstoel of op een bank liggen medicijnen krijgen, dan zijn er wagens voor medicatie-uitgifte die dit werk vereenvoudigen en zorgen voor meer veiligheid. Het is bovendien belangrijk dat de verpleegkundige tijdens het gebruik van de medicatiewagen goed contact kan maken met de patiënt en op de wagen een tablet of beeldscherm heeft dat goed leesbaar is.

Input van zorgmedewerkers bij de ontwikkeling van medisch meubilair

Meubels in ziekenhuizen en zorginstellingen worden intensief gebruikt. Vandaar dat ze een hoge kwaliteit moeten hebben, zodat ze lang meegaan. Een van de bedrijven die medisch meubilair, zoals ergonomische stoelen, behandelbanken en medicijnwagens maakt, is VAB. Een punt dat belangrijk is bij het ontwikkelen van de meubels, is dat VAB goed luistert naar de input en ideeën van zorgmedewerkers. Het resultaat is medisch meubilair met veel bedieningsgemak, dat comfort biedt aan patiënten en personeel dat ermee werkt.


Waarom een online apotheek?

Je zal er vast al wel eens van gehoord hebben: de online apotheek. Tegenwoordig vind je al verschillende online apotheken op het internet. Meer en meer kiezen mensen dan ook voor de online apotheek in plaats van de fysieke apotheek. De online apotheek heeft natuurlijk zijn voordelen. Deze sommen we graag hieronder even voor je op!

Bestellen vanuit je zetel! 

Het meest voornaamste voordeel van de online apotheek is natuurlijk het gemak. Je hoeft niet meer naar de apotheek te gaan, wat vooral handig is als je druk bent of moeite hebt om de deur uit te gaan. In plaats daarvan kun je gemakkelijk vanuit huis of onderweg bestellen via een computer of smartphone. Dit bespaart tijd én moeite.

24/7 beschikbaar

Een online apotheek is 24/7 beschikbaar, dus je kunt op elk moment van de dag of nacht je medicijnen bestellen. Dit is vooral handig als je bijvoorbeeld in het weekend of ’s avonds medicijnen nodig hebt en de fysieke apotheek gesloten is. Je moet natuurlijk dan nog wel even wachten tot deze geleverd zijn, maar je bent er alvast zeker van dat ze voor je deur worden afgezet!

Ruim assortiment

Kijk jij graag even rustig rond? Een online apotheek heeft vaak een ruimer assortiment dan een fysieke apotheek, omdat het minder ruimte nodig heeft om de medicijnen op te slaan. Dit betekent dat je online een grotere keuze hebt aan medicijnen en vergelijkbare producten, zoals voedingssupplementen en hulpmiddelen.

Privacy

Niets is vervelender dan je kwaaltjes vertellen tegen de apotheker wanneer er nog 3 mensen achter je staan te wachten. De online apotheek biedt daarom meer privacy dan fysieke apotheken. Als je medicijnen wilt kopen die je liever niet met anderen deelt, zoals medicijnen voor seksuele gezondheid of mentale gezondheidsproblemen, kan het kopen van deze medicijnen in een fysieke apotheek soms ongemakkelijk zijn. Met een online apotheek kun je gemakkelijk en discreet vanuit huis bestellen, zonder dat anderen hoeven te weten wat je koopt.

Woon je net te ver?

Verder kunnen online apotheken ook een uitkomst bieden als je in een afgelegen gebied woont of moeite hebt om naar de apotheek te gaan. Als je bijvoorbeeld in het platteland woont of als je een handicap hebt die het moeilijk maakt om te reizen, kan het kopen van medicijnen via een online apotheek een gemakkelijke en toegankelijke manier zijn om aan je medicijnen te komen.

Advies te lezen op je eigen tempo

Tot slot bieden sommige online apotheken ook extra diensten, zoals het geven van advies over medicijnen en het aanbieden van medische informatie. Dit kan handig zijn als je vragen hebt over de medicijnen die je gebruikt of als je meer wilt weten over bepaalde aandoeningen. Op de website van Pazzox vind je ook steeds veel interessante blogartikelen. Hier kan je dus ook zeker even rustig doorlezen vanuit je zetel!


Welke medicijnen worden niet vergoed en welke medicijnen wel

Moet ik zelf betalen voor mijn medicijn?

De wirwar aan regels over welke medicijnen niet en wel worden vergoed

De zorg is in de loop der jaren complexer geworden, waardoor het voor een patiënt niet altijd direct duidelijk is of een zeker medicijn nu wel of niet op een vergoeding van de zorgverzekeraar mag rekenen. In veel gevallen kan de polis, de website van de verzekering of contact met de verzekeringsmaatschappij daarover uitsluitsel bieden. Bij een aanvullende verzekering is er vaak meer vergoeding mogelijk. In toenemende mate wordt echter ook van huisartsen en patiënten verwacht dat zij zelfstandig rekening houden met de eventuele kosten die een patiënt zelf moet bijbetalen. Anders kan de patient met onverwachtse rekeningen worden geconfronteerd.

De basisregel in Nederland is dat elk medicijn dat door een huisarts of erkend specialist wordt uitgeschreven, wordt vergoed door de verplichte basisverzekering. In sommige gevallen zal er een eigen bijdrage moeten worden betaald of gaat dit af van het jaarlijks vastgestelde eigen risico. Betaalt u dit eigen risico doorgaans vooruit, krijgt u dus het jaar daarop niet meer het gehele voorschot terug. Doet u dit niet, kunt u wellicht een extra rekening verwachten. Het is ook mogelijk dat de zorgverzekeraar alleen het goedkoopste medicijn met het werkzame bestanddeel vergoedt, tenzij u een allergie voor dit medicijn heeft. In enkele gevallen maakt het ook uit waar u het medicijn afhaalt, omdat sommige verzekeraars alleen werken met gecontracteerde zorgverleners, waar apotheken ook onder vallen. Medicatie die niet in Nederland wordt verkocht, wordt doorgaans niet vergoed. Dit kan wel zo zijn als er voor uw ziekte geen medicijn in Nederland meer bestaat of uw ziekte maar heel weinig voorkomt (1 op de 15.000 inwoners).

In Nederland bepaalt de Zwv (oftewel: de Zorgverzekeringswet) welke medicijnen voor vergoeding in aanmerking komen, waarvoor een eigen bijdrage moet worden betaald en wat van het eigen risico afgaat.

Welke medicijnen worden vergoed?

Als een medicijn volledig wordt vergoed, moet deze in de eerste instantie terug te vinden zijn in de zogenaamde GVS (het Geneesmiddelenvergoedingssysteem). Dit systeem bevat twee bijlagen, bijlage 1A en bijlage 1B.

Bijlage 1A

Hier staan geneesmiddelen gegroepeerd die ongeveer dezelfde werking en daarom dus allemaal voor dezelfde aandoening kunnen worden gebruikt. Deze geneesmiddelen worden wel vergoed uit het basispakket, maar er geldt wel een limiet. Komen de kosten voor het medicijn uit boven deze limiet, moet het verschil door de patiënt worden bijbetaald. Medicijnen uit Bijlage 1A worden dus wel vergoed, maar er kan een bijdrage worden gevraagd van de patient.

Bijlage 1B

Al een middel het enige beschikbare middel is om een aandoening te behandelen of te genezen, wordt deze op bijlage 1B geplaatst. Deze middelen worden vergoed vanuit de basisverzekering en er geldt geen limiet; een eigen bijdrage wordt hier dus niet gevraagd.

Bijlage 2

In deze bijlage zijn alleen middelen terug te vinden die ook op bijlage 1A en bijlage 1B geplaatst zijn. Ze worden daar vermeld als er, behalve een eventuele limiet (bijlage 1A) er ook bijzondere voorwaarden gelden voor een volledige dekking vanuit de basisverzekering. Sommige middelen worden alleen bij bepaalde aandoeningen of voor bepaalde patiënten vergoed.

Let op: verwar de te betalen vergoeding niet met het Eigen Risico. In principe betaalt een patiënt de eerste 385 Euro aan gedekte zorgkosten uit het basispakket zelf, tenzij het gaat om de zorg voor kinderen tot 18 jaar, wijkverpleging, kraamzorg, verloskundige zorg, huisartsenzorg, ketenzorg, sommige kosten die verband houden met orgaandonatie, leefstijlinterventies of stoppen-met rokenprogramma’s.

Welke medicijnen worden niet vergoed?

Medicijnen worden, behoudens uitzonderingen, niet vanuit het basispakket vergoed als ze niet in het GVS geregistreerd staan. Die uitzonderingen doen zich vooral voor op het moment dat het GVS geen geneesmiddel geregistreerd heeft staan die het benodigde middel kan vervangen. Preparaten die apotheken bereiden met eenzelfde werking kunnen dan mogelijk wel voor vergoeding in aanmerking komen.

Zit u met vragen?

De regelgeving over wat wel en niet in welke mate wordt vergoed is complex. Navraag bij de zorgverzekeraar of huisarts voordat u het medicijn afhaalt kan duidelijkheid bieden.


Een te hoge bloeddruk verlagen met medicijnen

Een te hoge bloeddruk hebben is gevaarlijk, doordat het de kans op beroertes en hartinfarcten vergroot. Men merkt er doorgaans weinig van, al zijn er mensen die zich gejaagd en onrustig voelen. Als eenmaal gebleken is dat uw bloeddruk verhoogd is, is het daarom zaak om deze zo snel mogelijk naar beneden te brengen. U kunt wellicht een aantal dingen in uw leefstijl aanpassen. Stoppen met roken, meer gaan bewegen en afvallen zijn zaken die een groot en positief effect op uw bloeddruk zullen hebben. Uw huisarts zal deze opties zeker met u bespreken. Daarnaast is een hoge bloeddruk verlagen met medicijnen een optie.

Daarnaast bestaan er medicijnen tegen hoge bloeddruk. Zij hebben allemaal een andere werking en het is daarom soms een kwestie van uitproberen welke in uw geval het beste werkt of werken. Het is namelijk niet ongebruikelijk dat u twee of meer verschillende medicijnen naast elkaar moet gaan slikken.

Bij de meeste mensen is een combinatie van het gaan slikken van de juiste medicatie in combinatie met gezonder gaan leven genoeg om weer een normale bloeddruk te krijgen.

Waardoor is uw bloeddruk te hoog?

Om te begrijpen welke medicatie er bestaat en waarin die verschilt, kunt u zich de verschillende lichaamsdelen die bij de bloeddruk betrokken zijn als volgt voorstellen: het hart is als het ware een buitenkraan, uw vaten zijn een tuinslang die aangesloten zit op die buitenkraan en uw urinewegen vormen de spuitmond van de slang. Als er teveel waterdruk in de tuinslang zit, zijn er drie manieren om die druk te verlagen:

  • de kraan minder ver open draaien;
  • de tuinslang verbreden/wijder maken;
  • de spuitmond verder open zetten.

De medicijnen tegen hoge bloeddruk grijpen in grote lijnen in op één van deze drie facetten.

Bètablokkers zijn pillen die uw hart iets minder snel laten kloppen, waardoor de kraan dus iets minder ver open gedraaid wordt. Dit kan als prettig ervaren worden doordat u zich rustiger kunt gaan voelen. Als u echter gaat sporten, kunnen dit soort medicijnen juist ook als vervelend beleefd worden. Bij wat grotere inspanning, zoals bij hardlopen of met een stevig tempo fietsen, kan uw hart immers niet de benodigde versnelling inzetten. Dat kan tot een gevoel van niet vooruit komen leiden.

Ace-remmers en Angiotensine-II-antagonisten zijn medicijnen die ervoor zorgen dat uw bloedvaten zich verwijden. Hierdoor wordt de tuinslang dus breder en daalt de druk. Dit type pillen heeft weinig bijwerkingen. Sommige mensen krijgen er een kriebelhoest van.

De derde groep zijn plaspillen, de er – zoals het woord al zegt – voor zorgen dat u meer en vaker moet plassen. Dit is te vergelijken met het verder openzetten van de spuitmond van de tuinslang en ook hierdoor daalt de druk. Sommige mensen worden er moe van, hebben minder eetlust en ervaren dat hun hart er sneller door gaat kloppen. Ook kan het een nadeel zijn dat u er ’s nachts wakker van wordt omdat u naar het toilet moet.

De beste medicijnen tegen hoge bloeddruk

Zoals gezegd zijn de oorzaken voor een te hoge bloeddruk verschillend en is het vaak een kwestie van uitproberen welke medicatie in uw geval het beste aanslaat. Uw huisarts zal voordat u met welke medicijnen dan ook start eerst uw bloed laten controleren op uw nierfunctie. Als uw nieren niet optimaal werken, zijn sommige medicijnen ongeschikt.

Zodra u gaat beginnen met een medicijn, krijgt u duidelijke instructies van uw huisarts bij welke klachten u direct moet bellen en waar u op moet letten. Daarna volgt er na ongeveer drie weken een controle op het spreekuur, waarbij de dokter van u wil weten hoe het gegaan is. Afhankelijk van hoe het gaat, gaat u door met de eerste medicatie of u krijgt iets anders.

Als uw bloeddruk genormaliseerd is, hoeft u nog maar één of twee keer per jaar op controle te gaan bij de huisarts.


Het bezoek aan een drogisterij Apeldoorn

Het komt in ieder gezin voor dat een van de gezinsleden lichaamsverzorgende producten nodig heeft. U kunt daarbij denken aan haarlak, tandpasta, lippenstift enzovoort. Dat zijn de producten die u in een drogisterij Apeldoorn kunt kopen. Heeft u last van uw keel, dan kunt u in de drogistrij Apeldoorn daarvoor ook pijnstillers of andere producten kopen. U hoeft daarvoor geen verwijsbriefje van de huisarts te laten zien. Wanneer de pijnklachten na een aantal dagen niet zijn verdwenen, dan moet u voor uw gezondheid naar de huisarts gaan. De huisarts zal u eerst onderzoeken. Daarna zal hij de medicijnen uitschrijven waarvan hij verwacht dat ze zullen helpen. U kunt met het verwijsbriefje van de huisarts uw medicijnen bij de apotheek Apeldoorn ophalen. De medicijnen die de huisarts u voorschrijft, zijn over het algemeen veel sterker, dan de medicijnen die u bij de drogist kunt kopen. Bij het kopen van de medicijnen bij een drogist zal aan de kassa worden gevraagd of u extra uitleg over de medicijnen nodig heeft. Wanneer u aangeeft dat u geen uitleg wenst, dan zal men u de medicijnen gewoon verkopen.

U moet niet zelf gaan dokteren

Wanneer u iets onder de leden heeft, dan moet u daar niet mee blijven rondlopen. U kunt wel proberen om het zelf op te lossen, maar in veel gevallen zal dat niet lukken. Dan moet u alsnog naar de huisarts. De middelen die u bij de drogist heeft gehaald, zijn waarschijnlijk niet de juiste en ook zeker niet sterk genoeg. Nadat u onderzocht bent door uw huisarts en deze de medicijnen heeft voorgeschreven, zullen deze, nadat u ze heeft opgehaald bij de apotheek Apeldoorn, normaal gesproken snel helpen. Ook zullen de voorgeschreven medicijnen worden vergoed door de zorgverzekering.

Het voordeel van AGA apotheken

Het is gemakkelijk wanneer u gebruik kunt maken van AGA apotheken. Bij AGA apotheken Apeldoorn kunt u terecht voor een bezoek aan de drogist en een apotheek. Ze zitten samen in een winkel, maar dan wel gescheiden. Wanneer u de medicijnen, die door de huisarts zijn voorgeschreven, wilt gaan ophalen, dan kunt u naar het apotheek gedeelte gaan. Wanneer u daar uw medicijnen in ontvangst heeft genomen, kunt u, als u lichaamsverzorgende producten nodig heeft, naar de drogisterij Apeldoorn gaan in dezelfde winkel als de apotheek. U wordt er altijd op een nette en professionele manier behandeld.



Waarom is CBD olie een populair product?

CBD is de afkorting van chemische verbindingen die bekend staan als cannabinoïdes en is de tweede meest voorkomende stof in cannabis. De eerste stof is THC (tetrahydrocannabinol), die psychoactieve eigenschappen heeft en waar je “high” van wordt. CBD Olie heeft geen psychoactieve eigenschappen en je wordt er dus niet high van. Er is ook geen bewijs van misbruik of verslaving. En er is geen bewijs dat het in verband wordt gebracht met ernstige neveneffecten volgens de Wereldgezondheidsorganisatie.

Read more


5 tips om verantwoord gewicht te verliezen

Een groot deel van de bevolking kampt met overgewicht. In de afgelopen decennia is dat aantal zelfs steeds verder gestegen. Een toename van het lichaamsgewicht betekent echter ook een verhoogde kans op hart- en vaatziekten, diabetes, kanker en nog veel meer kwalen. Het is dus zaak om het gewicht niet boven een bepaalde drempelwaarde (BMI) te laten komen. Zit je daar zelf al boven of vind je dat er gewoon een paar kilo’s af mogen? Doe het dan wel op een verantwoorde manier.

Read more