Checklist om te achterhalen welke medicijnen gedekt zijn binnen jouw zorgverzekering

In Nederland heeft iedereen recht op goede zorg. Het komt alleen helaas wel eens voor dat we zelf ook flink moeten betalen voor deze zorg. Vooral de kosten van medicijnen kunnen snel oplopen. Wanneer je de zorgverzekering 2020 gaat afsluiten zul je hier rekening mee moeten houden. Door een zorgvergelijker te gebruiken kun je zien wat er vergoed wordt, wat de kosten van de verzekering zijn en welke aanvullende opties je hebt. Soms zijn de voorwaarde of regels niet helemaal duidelijk, we hebben daarom een checklist opgesteld zodat je kan checken of je medicijnen worden gedekt door je zorgverzekering.

Geregistreerde medicijnen

Je zorgverzekering dekt alleen de medicijnen die geregistreerd zijn. Deze medicijnen moeten opgenomen zijn in het GVS, dit is het geneesmiddelenvergoedingssysteem. Je kunt zelf checken of de medicijnen die je zijn voorgeschreven in het GVS zijn opgenomen. Wanneer dit niet het geval is zul je de medicijnen zelf moeten betalen.

Zorgverzekering

Om de kosten van je medicijnen te laten vergoeden zul je goed verzekerd moeten zijn. Misschien is een aanvullende verzekering wel nodig om de kosten van de medicijnen te dekken. Ook zul je na moeten kijken of je verzekering bepaalde voorwaarde heeft. Sommige verzekeraars willen namelijk eerste dat je toestemming een hen vraagt voor een bepaald soort behandeling of medicijn. Wanneer je dit niet hebt gedaan kunnen zij weigeren om de kosten te betalen. 

Eigen bijdrage

Het kan ook zijn dat je een eigen bijdrage moet betalen voor je medicijnen. Dit komt omdat de zorgverzekering alleen de goedkoopste medicijnen vergoed. Wanneer je medicijnen duurder zijn dan de goedkope variant kan het zijn dat je dit verschil zelf moet betalen. Kijk dus van te voren naar de kosten van je medicijnen en vraag aan de dokter of er goedkopere varianten beschikbaar zijn. De maximale eigen bijdrage is 250 euro. Dit is per jaar, hierboven zullen medicijnen dus wel vergoed worden.

Het liefst betaal je zelf natuurlijk helemaal geen eigen risico of eigen bijdrage. Wanneer je het goed aanpakt en de punten van de checklist aanhoudt is dat vaak ook niet nodig. Zorg er vooral voor dat je goed op de hoogte bent van bepaalde voorwaarde en regels. Zo weet je precies wat je te wachten staat en zul je nooit voor verrassingen komen te staan. 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.