Een te hoge bloeddruk verlagen met medicijnen

Een te hoge bloeddruk hebben is gevaarlijk, doordat het de kans op beroertes en hartinfarcten vergroot. Men merkt er doorgaans weinig van, al zijn er mensen die zich gejaagd en onrustig voelen. Als eenmaal gebleken is dat uw bloeddruk verhoogd is, is het daarom zaak om deze zo snel mogelijk naar beneden te brengen. U kunt wellicht een aantal dingen in uw leefstijl aanpassen. Stoppen met roken, meer gaan bewegen en afvallen zijn zaken die een groot en positief effect op uw bloeddruk zullen hebben. Uw huisarts zal deze opties zeker met u bespreken. Daarnaast is een hoge bloeddruk verlagen met medicijnen een optie.

Daarnaast bestaan er medicijnen tegen hoge bloeddruk. Zij hebben allemaal een andere werking en het is daarom soms een kwestie van uitproberen welke in uw geval het beste werkt of werken. Het is namelijk niet ongebruikelijk dat u twee of meer verschillende medicijnen naast elkaar moet gaan slikken.

Bij de meeste mensen is een combinatie van het gaan slikken van de juiste medicatie in combinatie met gezonder gaan leven genoeg om weer een normale bloeddruk te krijgen.

Waardoor is uw bloeddruk te hoog?

Om te begrijpen welke medicatie er bestaat en waarin die verschilt, kunt u zich de verschillende lichaamsdelen die bij de bloeddruk betrokken zijn als volgt voorstellen: het hart is als het ware een buitenkraan, uw vaten zijn een tuinslang die aangesloten zit op die buitenkraan en uw urinewegen vormen de spuitmond van de slang. Als er teveel waterdruk in de tuinslang zit, zijn er drie manieren om die druk te verlagen:

  • de kraan minder ver open draaien;
  • de tuinslang verbreden/wijder maken;
  • de spuitmond verder open zetten.

De medicijnen tegen hoge bloeddruk grijpen in grote lijnen in op één van deze drie facetten.

Bètablokkers zijn pillen die uw hart iets minder snel laten kloppen, waardoor de kraan dus iets minder ver open gedraaid wordt. Dit kan als prettig ervaren worden doordat u zich rustiger kunt gaan voelen. Als u echter gaat sporten, kunnen dit soort medicijnen juist ook als vervelend beleefd worden. Bij wat grotere inspanning, zoals bij hardlopen of met een stevig tempo fietsen, kan uw hart immers niet de benodigde versnelling inzetten. Dat kan tot een gevoel van niet vooruit komen leiden.

Ace-remmers en Angiotensine-II-antagonisten zijn medicijnen die ervoor zorgen dat uw bloedvaten zich verwijden. Hierdoor wordt de tuinslang dus breder en daalt de druk. Dit type pillen heeft weinig bijwerkingen. Sommige mensen krijgen er een kriebelhoest van.

De derde groep zijn plaspillen, de er – zoals het woord al zegt – voor zorgen dat u meer en vaker moet plassen. Dit is te vergelijken met het verder openzetten van de spuitmond van de tuinslang en ook hierdoor daalt de druk. Sommige mensen worden er moe van, hebben minder eetlust en ervaren dat hun hart er sneller door gaat kloppen. Ook kan het een nadeel zijn dat u er ’s nachts wakker van wordt omdat u naar het toilet moet.

De beste medicijnen tegen hoge bloeddruk

Zoals gezegd zijn de oorzaken voor een te hoge bloeddruk verschillend en is het vaak een kwestie van uitproberen welke medicatie in uw geval het beste aanslaat. Uw huisarts zal voordat u met welke medicijnen dan ook start eerst uw bloed laten controleren op uw nierfunctie. Als uw nieren niet optimaal werken, zijn sommige medicijnen ongeschikt.

Zodra u gaat beginnen met een medicijn, krijgt u duidelijke instructies van uw huisarts bij welke klachten u direct moet bellen en waar u op moet letten. Daarna volgt er na ongeveer drie weken een controle op het spreekuur, waarbij de dokter van u wil weten hoe het gegaan is. Afhankelijk van hoe het gaat, gaat u door met de eerste medicatie of u krijgt iets anders.

Als uw bloeddruk genormaliseerd is, hoeft u nog maar één of twee keer per jaar op controle te gaan bij de huisarts.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.