Gewoonlijk eten we in Nederland van oudsher drie maaltijden per dag. Een goed ontbijt is belangrijk om de dag te beginnen, rond het middaguur volgt de lunch en aan het begin van de avond het diner. Soms worden die laatste twee inhoudelijk omgedraaid. Men kiest er dan bewust voor om de ’s middags een warme hap te consumeren en in de avond alleen nog een broodje te eten. Tegenwoordig neigen ook steeds meer mensen naar verspreiding van de totale voedselconsumptie over vier of vijf eetmomenten. Belangrijk is in elk geval dat de inname van voedsel rond de gemiddelde waarden schommelt. Dat wil zeggen dat er voldoende, maar zeker ook niet te veel calorieën moeten worden verorberd. Iemand die de neiging heeft om in zeer korte tijd veel meer te eten dan aanbevolen wordt, kan last hebben van een Binge Eating Distorder. Dat kan grote gevolgen hebben, zowel fysiek als mentaal. Maar hoe herken je zo’n Binge Eating Disorder?
Geen controle meer hebben over je eetpatroon
We noemen een dergelijke stoornis Binge Eating Disorder. Het woord ‘binge’ ken je wellicht ook uit Binge Watching (uren achtereen tv kijken) en Binge Drinking (grote hoeveelheden alcohol consumeren). Een Binge Eating Disorder wordt ook wel een eetbuistoornis genoemd. Let wel, het is geen synoniem voor obesitas. Obesitas is ernstig overgewicht. Dit kan wel veroorzaakt zijn door een Binge Eating Disorder, maar is dus niet hetzelfde.
Zo herken je BED
- Je hebt geen controle meer over je eetgewoonten. Als je eenmaal begonnen bent met eten, kun je niet meer stoppen.
- Je eet sneller dan normaal en je negeert de signalen dat je vol zit, terwijl je geen plezier aan het eten beleeft.
- Je doet geen moeite om de overtollige calorieën weer kwijt te raken, maar je voelt je wel schuldig na afloop van een eetbui.
- Je gewicht neemt in korte tijd snel toe en/of is boven de norm, waardoor er sprake is van obesitas.
Misschien herken de bovenstaande situatie niet, maar heb je desondanks het gevoel dat er qua voedingspatroon iets mis is. Dat kan, want er bestaan verschillende eetstoornissen. Bekende andere voorbeelden zijn boulimia en anorexia. Bij boulimia is er sprake van soortgelijke eetbuien als hierboven omschreven, maar dan met compensatiegedrag zoals braken of stoppen met eten. Iemand met anorexia eet juist vrijwel niets om af te vallen.
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.